Het gezicht van een vrouw.

Huidveroudering tegengaan Bescherm de rijpere huid

Onze huid begint rond de leeftijd van 25 jaar te verouderen. De redenen voor algemene huidveroudering kunnen grofweg in tweeën worden gedeeld: inwendig en uitwendig. De inwendige factoren zijn intrinsiek vanwege chronologische veroudering en erfelijke eigenschappen en kunnen niet worden veranderd. Maar de uitwendige factoren kunnen worden aangepakt met een holistische preventieve aanpak.

Structuur rijpere huid

Hoe de huidstructuur veroudert

Veroudering treedt op door een combinatie van intrinsieke, inwendige factoren en uitwendige levensstijlfactoren. Algemene huidveroudering treedt op in elk deel van de huidstructuur.

De huid bestaat uit drie verschillende lagen: opperhuid, lederhuid en onderhuidse lagen. Veroudering kan optreden in elke laag, waarbij elke laag verschillende zichtbare tekenen van veroudering vertoont.

Opperhuidlagen

 • Veranderingen: Tragere celvernieuwing, minder aanmaak van lipiden.
 • Uitwendige tekenen: Ruwere, drogere textuur met fijne lijntjes en rimpels. Gevoeliger voor UV-licht, minder efficiënt genezingsproces en gevoeliger voor infectie.

Lederhuidlagen

 • Veranderingen: Jaarlijkse afname van collageen met 1% en afname van elastineconcentraties. Minder doorbloeding.
 • Uitwendige tekenen: Een minder elastische huid die eerder beschadigd raakt en sneller rimpels ontwikkelt. Afname van dichtheid en een minder stralende huid. Afname van de roze gloed die hoort bij een jonge huid.

Onderhuidse lagen

 • Veranderingen: De grootte en het aantal van de vetcellen neemt af. Minder vermogen tot differentiatie.
 • Uitwendige tekenen: Een verlies van volume, diepere rimpels en holle wangen. Verstoorde wondgenezing.

Grafische weergave van de huid en zijn lagen.
Huidveroudering is op een andere manier van invloed op elke laag (1. Opperhuidlagen, 2. Lederhuidlagen, 3. Onderhuidse lagen) van de huid.
OPLOSSINGEN

Hoe kun je vroegtijdige veroudering voorkomen?

Veroudering is een natuurlijk proces dat niet kan worden voorkomen. Maar de zichtbare tekenen van algemene huidveroudering kunnen worden verminderd. Het is goed om te kijken naar de levensstijlkeuzes die van invloed zijn op de huid. Deze van buitenaf veroorzaakte factoren stimuleren de afgifte van vrije radicalen in het lichaam, een proces dat bekend staat als oxidatieve belasting. Vrije radicalen veroorzaken schade aan elk deel van de huidcellen en versnellen de zichtbare tekenen van veroudering: rimpels, verlies van dichtheid, een minder stralende huid en volumeverlies.

Huidveroudering tegengaan van buitenaf

Langdurige blootstelling aan de zon vermijden

Zowel langdurige als dagelijkse blootstelling aan de zon stimuleert een proces dat fotoveroudering heet en dat wordt veroorzaakt door oxidatieve belasting. De effecten van de zon op algemene huidveroudering moeten niet worden onderschat.

80% van vroegtijdige huidveroudering is het gevolg van de schadelijke effecten van UV-straling.

Hoewel de huid zichzelf kan beschermen tegen de zon door bruin te worden en door een verdikking van de opperhuid, is er een grens. Deze grens verschilt per persoon en wanneer deze wordt overschreden, leidt dat tot permanente huidbeschadiging en versnelling van de tekenen van veroudering.

Elke keer dat we aan de zon worden blootgesteld, zelfs in de winter, wordt de huid blootgesteld aan schadelijke UV-straling. Lees hier meer over de effecten van zowel UVA- als UVB-straling op de huid. Dit kan leiden tot bruin worden, zonnebrand, ongelijkmatige pigmentatie, huidveroudering en in het ergste geval zelfs huidkanker. Een verstandige benadering van zonbescherming is nodig om de schadelijke effecten van de zon te beperken. Het gebruik van de juiste SPF-producten bij de dagelijkse huidverzorging helpt. Een goede zonbescherming wordt gekozen op basis van het huidtype, pigmentatietype en de zonintensiteit op de betreffende plaats. Lees meer over zonbescherming voor het gezicht.

Vrouw met witte hoofdbedekking.
Langdurige en dagelijkse blootstelling aan de zon stimuleert fotoveroudering.
Vrouw brengt zonnebrandspray aan op haar onderarm
Consistent gebruik van zonbescherming is van groot belang.

De juiste dagelijkse huidverzorging

Omdat algemene huidveroudering begint vanaf 25 jaar, moeten er zo snel mogelijk preventieve stappen worden ondernomen om het proces te vertragen en verdere schade te voorkomen. Verzorging van de huid met een goede dagelijkse huidverzorging helpt om de tekenen van algemene huidveroudering te vertragen. De gebruikte producten moeten worden afgestemd op wat het grootste probleem is bij het ouder worden, ongeacht of het gaat om rimpels, volumeverlies of een verlies van dichtheid en een minder stralende huid.

 • Reinigen met een product dat make-up en vuil verwijdert zonder de huid te belasten, is de eerste stap. Dit product moet mild zijn en mag de huid niet uitdrogen.
 • Een geschikte tonic zuivert de huid en bereidt deze voor op de volgende stap.
 • Verzorging biedt de huid de hydratatie en voeding die hij nodig heeft. Dit helpt ook om de effecten van veroudering tegen te gaan die vaak leeftijdsgebonden droogheid omvatten. 
 • Bij verwachte blootstelling aan de zon moet er een doeltreffende zonbescherming voor het gezicht worden aangebracht vóór het verzorgingsproduct, ongeacht wat het grootste probleem is bij het ouder worden.
Vrouw die haar gezicht wast
Een goede gezichtsreiniger is mild en droogt niet uit.
Vrouw brengt crème aan op haar wangen
De verzorgingsfase van een goede dagelijkse huidverzorging bevat belangrijke actieve ingrediënten om het verouderingsproces te vertragen.

Huidveroudering tegengaan van binnenuit

Gezond eten

Een gezonde huid heeft ook hydratatie van binnenuit nodig.

Drinken ondersteunt de huidhydratatie.

Net zoals oxidatieve belasting een schadelijk effect op de huid heeft, kan het eten van de juiste voedingsmiddelen helpen om dit proces te beperken. Een voedingspatroon met veel vers fruit en groente is rijk aan antioxidanten en micronutriënten. Antioxidanten zijn moleculen die het vermogen hebben om vrije radicalen te neutraliseren. Als u uw voedingspatroon verandert en hierin meer van deze belangrijke levensmiddelen opneemt, kan dat helpen om niet alleen de veroudering door externe oxidatieve belasting te vertragen, maar ook de intrinsieke, inwendige oorzaken van algemene huidveroudering.

Een vrouw eet een appel
Vers fruit en groente zijn rijk aan antioxidanten zoals vitamine C, vitamine A en vitamine E.

Stop met roken

De chemicaliën en nicotine in sigaretten stimuleren oxidatieve belasting op een zelfde manier als vervuiling. Stoppen met roken is een belangrijk onderdeel van een holistische aanpak om algemene huidveroudering te vertragen.

Zin in meer tips voor de huid en expert advies van Eucerin?

Word in avant-première geïnformeerd van alle voordelen en nieuwigheden van Eucerin!

 • Tester worden
 • Bonuspunten verzamelen
 • Profiteer van voordelen